Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Тошко Йорданов: Министър Йоловски призна, че

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Тошко Йорданов: Министър Йоловски призна, че
Коментари Харесай

НСО охранява министъра на електронното управление заради заплахи от Кирил Петков и Божидар Божанов

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Свързани публикации: Тошко Йорданов: Министър Йоловски призна, че натискът бил поръчки за 640 млн. лева да отидат в едни хора

Министърът на електронното ръководство Александър Йоловски е удостоверил пред прокурор от СГП, че е бил заплашван по отношение на възлагане на публични поръчки. Затова на министъра е назначена защита с разпореждане на прокурор, предава Българска национална телевизия.

Според известието има събрани доказателства, че Йоловски е бил заплашван по отношение на възлагане на публични поръчки. Охраната на министъра на електронното ръководство е назначена точно откакто той е дал показания в качеството на очевидец.

На 27 октомври Йоловски даде брифинг, на който изрично отбрани машинното гласоподаване – разказа цялата процедур, по която е била удостоверена сигурността на устройствата, и се закле, че вотът може да се организира обикновено. Само половин час по-късно, на председателския съвет в Народно събрание, обаче той зае тъкмо противоположната позиция.

Точно на този председателски съвет, политици, участвали на срещата търдят, по какъв начин  министърът е разказал, че Кирил Петков (ПП) и Божидар Божанов (ДБ) са го притискали да не афишира публични поръчки за 640 милиона лв., а напряко да даде парите на посочени от тях компании. Според Тошко Йорданов от Има Такъв Народ Йоловски даже е споделил, че Петков е заплашил с децата му. Има Такъв Народ подаде сигнал за корупция до прокуратурата, КПКОНПИ и европейската прокуратура. Божидар Божанов, който е някогашен министър на електронното ръководство в кабинета " Петков ", съобщи, че въобще не знае защо става дума, и изиска цялостна инспекция по изказванията, като даде обещание да спомага оптимално. Интересна детайлност е, че Йоловски е назначен от Политическа партия, в предходния кабинет е бил заместител на Божанов, а в новия Божанов обществено подсигурява за него.

След изявата си в Народното събрание Йоловски потъна в конспиративност и повече не е правил обществени изказвания, още по-малко за заканите. И до момента не е ясно дали самият той е сезирал прокуратурата за заканите против него и неговото семейство, както и дали е уведомил ли е премиера Николай Денков за оказвания напън. Не е приказвал и за това каква е ориста на публичните поръчки за 640 млн. лева, които не е трябвало да бъдат обявявани.

Припомняме, че на председателски съвет в Народно събрание преди дни, отдаден на абсурда с машинното гласоподаване, министърът на електронното ръководство Александър Йоловски си е  признал, че му е оказван напън, с цел да може през публични поръчки 640 млн. лева да стигнат до " едни хора ". Това съобщи Тошко Йорданов след съвещанието тогава.

" Попитахме (б.р. министър Александър Йоловски) дали е имало политически напън върху него и той сподели: " Да. Върху мен е имало политически напън. Беше ми обяснено по какъв начин парите, които са 640 млн. за електронно ръководство в България, не може аз да направя публични поръчки, а би трябвало да отидат в едни други хора ". Това беше въпросът: " Кой те накара, кой те заплашва? “Кирил Петков и същият този Божидар Божанов ”. Даже сподели, че е бил и заплашван от тях, бил е натискан “, посочи Йорданов пред Слави.

Освен това уточни още, че чул, че " министърът на електронното ръководство споделил на Мария Габриел, че Кирил Петков е заплашвал децата му, с цел да се направи това. Нашата парламентарна група подадохме два сигнала - един до КПОКНПИ, описахме това, което се случи, защото това е корупционна скица със закани, подадохме и сигнал до прокуратурата. Изпратихме подобен и до Европейската прокуратура ", разяснява още Йорданов.

Инфо: Българска национална телевизия, segabg.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР